همه روزه صبح ها:۸:۳۰ الی ۱۲:۳۰

بعد اظهر ها از ۳ الی ۸:۳۰ به جز پنجشنبه بعداظهر  

کیسه صفرا-التهاب کیسه صفرا-ضخیم شدگی کیسه صفرا

کیسه صفرا :ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا یک یافته نسبتاً مکرر در مطالعات تصویربرداری تشخیصی است.

از لحاظ تاریخی، کیسه صفرا با دیواره ضخیم به عنوان مدرکی برای بیماری اولیه کیسه صفرا در نظر گرفته شده است، و این یک ویژگی مشخصه شناخته شده کوله سیستیت حاد است. با این حال، این یافته به خودی خود

غیراختصاصی است و می تواند در طیف وسیعی از بیماری های کیسه صفرا و شرایط پاتولوژیک خارج کوله سیستیک یافت شود. در این بررسی ما علل مختلف ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا را مورد بحث و بررسی قرار می دهیم.

اگر در حواشی سند با مشکل چاپ مواجه شدید، سعی کنید حاشیه ها یا مقیاس سند را در تنظیمات چاپ تنظیم کنید.

سونوگرافی، CT و MRI همگی امکان مشاهده مستقیم دیواره طبیعی و ضخیم کیسه صفرا را فراهم می کنند.

به طور سنتی، سونوگرافی به عنوان تکنیک تصویربرداری اولیه برای ارزیابی بیماران مشکوک به بیماری کیسه صفرا، به دلیل حساسیت بالا در تشخیص سنگ های کیسه صفرا، ویژگی بلادرنگ، سرعت و قابلیت حمل آن استفاده می شود .

LEFT: US of a normal gallbladder after an overnight fast shows the wall as a pencil-thin echogenic line (arrow).RIGHT: US in the postprandial state shows pseudothickening of the gallbladder

با این حال، CT برای ارزیابی شکم حاد رایج شده است و اغلب اولین روش برای تشخیص ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا است ، یا ممکن است به عنوان کمکی برای یک سونوگرافی بی‌نتیجه یا برای مرحله‌بندی بیماری استفاده شود.

ارزش بالقوه MRI در ارزیابی آسیب شناسی کیسه صفرا نشان داده شده است ، اما هنوز نقش کمی دارد.

کیسه صفرا نرمال

دیواره طبیعی کیسه صفرا در سونوگرافی به صورت یک خط اکوژنیک نازک مانند مداد ظاهر می شود.

ضخامت دیواره کیسه صفرا به میزان اتساع کیسه صفرا بستگی دارد و ضخامت کاذب می تواند در حالت پس از صرف غذا رخ دهد.

Contrast-enhanced CT shows the normal gallbladder wall as a thin rim of enhancing soft-tissue

ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا

ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا یک یافته نسبتاً مکرر در مطالعات تصویربرداری تشخیصی است.

اندازه دیواره ضخیم کیسه صفرا بیش از 3 میلی متر است، معمولاً در سونوگرافی ظاهری لایه ای دارد ، و در CT اغلب حاوی یک لایه هیپودنسی از ادم زیر سروزال است که مایع پری کولسیستیک را تقلید می کند.

تشخیص افتراقی ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا

تشخیص افتراقی ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا در سمت چپ ذکر شده است.

ضخیم شدن منتشر دیواره کیسه صفرا ممکن است یک مشکل تشخیصی ایجاد کند، زیرا در بیماران علامت دار و بدون علامت و در بیماران با و بدون اندیکاسیون کوله سیستکتومی رخ می دهد.

 

ضخیم شدن منتشر دیواره کیسه صفرا ممکن است در بیمارانی رخ دهد که بیماری اولیه کیسه صفرا ندارند، اما در آنها کیسه صفرا به طور ثانویه در یک وضعیت پاتولوژیک بیرونی درگیر است.

در این بیماران کوله سیستکتومی بی دلیل است و ناهنجاری های کیسه صفرا معمولاً پس از اصلاح علت بیرونی به حالت عادی باز می گردند.

کوله سیستیت حاد :چهارمین علت شایع بستری شدن در بیمارستان برای بیمارانی است که با شکم حاد مراجعه می کنند , و هنگامی که کیسه صفرا با دیواره ضخیم در تصویربرداری یافت می شود، نگرانی اصلی تشخیصی است.

با این حال، این ویژگی برای کوله سیستیت حاد پاتوژنومیک نیست.

43-year-old woman with acute calculous cholecystitis.Contrast-enhanced CT shows a distended gallbladder (arrowheads) with a slightly thickened wall and subtle regional fat-stranding (asterix). There is an impacted obstructing stone in the neck of the gallbladder (arrow).

علائم تصویربرداری اضافی که از تشخیص کوله سیستیت حاد سنگی حمایت می کنند عبارتند از:

انسداد سنگ کیسه صفرا

اتساع هیدروپیکال کیسه صفرا

علامت مورفی مثبت سونوگرافی (یعنی درد ناشی از فشار بر روی کیسه صفرا واقع در سونوگرافی)

التهاب یا مایع چربی پریکول کیستیک

هیپرمی دیواره کیسه صفرا در پاور داپلر.

کوله سیستیت حاد سنگی

کوله سیستیت حاد سنگی

در سمت چپ تصاویر مرد 62 ساله مبتلا به کوله سیستیت حاد سنگی.

سونوگرافی عرضی در نقطه حداکثر حساسیت، کیسه صفرا با دیواره ضخیم غیر قابل تراکم متسع شده به روش هیدروپیک ، همراه با سنگ داخل مجرا و لجن یا دبری را نشان می دهد.

CT با کنتراست، التهاب گسترده چربی اطراف کیسه صفرا را نشان می دهد.

کوله سیستیت بدون سنگ:

کوله سیستیت حاد بدون سنگ عمدتاً در بیماران بدحال رخ می دهد که احتمالاً به دلیل افزایش ویسکوزیته صفرا ناشی از ناشتا بودن و مصرف دارو است که باعث کلستاز می شود.

ویژگی های تصویربرداری مربوط به کوله سیستیت حاد است، به جز عدم وجود سنگ، در حالی که لجن کیسه صفرا معمولاً وجود دارد.

74-year-old man with acute acalculous cholecystitis. LEFT: US at the spot of maximum tenderness shows mural thickening of the gallbladder (arrow) that is completely filled with sludge (asterix) without any stones. RIGHT: Power-Doppler sonography shows hypervascularity of the gallbladder wall (arrowhead), as a supporting sign of inflammation.

از آنجایی که در بیماران بدحال، ناهنجاری های کیسه صفرا اغلب ثانویه به بیماری سیستمیک مشاهده می شود (به زیر مراجعه کنید)، تشخیص کوله سیستیت حسابی دشوار است .

در این بیماران کوله سیستوستومی از راه پوست می تواند هم تشخیصی و هم درمانی باشد.

کوله سیستیت مزمن

کوله سیستیت مزمن اصطلاحی است که از نظر بالینی برای اشاره به سنگ های علامت دار کیسه صفرا استفاده می شود که باعث انسداد گذرا می شود و منجر به التهاب با درجه پایین همراه با فیبروز می شود .

همبستگی یافته های تصویربرداری کیسه صفرا با دیواره کمی ضخیم حاوی سنگ با سابقه بالینی حیاتی است.

این بیمار یک شب ناشتا بود، بنابراین ضخیم شدن دیواره نشان دهنده انقباض فیزیولوژیک نیست.

Chronic cholecystitis. Longitudinal sonogram of the gallbladder shows slight wall thickening (arrow) and an intraluminal non-obstructing stone

همبستگی این یافته ها با سابقه بالینی درد مکرر کولیک مانند ربع فوقانی راست، به دلیل انسداد گذرا کیسه صفرا، برای تشخیص ضروری است.

کوله سیستیت زانتوگرانولوماتوز

کوله سیستیت زانتوگرانولوماتوز یک نوع غیر معمول کوله سیستیت مزمن است که با یک فرآیند التهابی مملو از چربی مشخص می شود که با پیلونفریت زانتوگرانولوماتوز قابل مقایسه است.

مطالعات تصویربرداری ضخیم شدن قابل توجه دیواره کیسه صفرا را نشان می‌دهد که اغلب حاوی گره‌های داخل دیواره‌ای است که در سونوگرافی هیپواکویک و در CT ضعیف می‌شوند، که نمایانگر آبسه‌ها یا کانون‌های التهاب زانتوگرانولوماتوز هستند.

Xanthogranulomatous cholecystitis. LEFT: US shows marked wall thickening with intramural hypoechoic nodules (arrowheads), and an intraluminal stone (arrow).RIGHT: Contrast-enhanced CT shows a deformed and thickened gallbladder wall containing hypoattenuating nodules

این ویژگی‌ها با ویژگی‌های کارسینوم کیسه صفرا همپوشانی دارند و تمایز قبل از عمل را بین این موجودات اغلب غیرممکن می‌کنند.

کیسه صفرا چینی

کیسه صفرا چینی یک اختلال نادر است که در آن کوله سیستیت مزمن باعث ایجاد کلسیفیکاسیون دیواری می شود.

در این بیماران از کوله سیستکتومی پروفیلاکتیک به دلیل ارتباط آن با کارسینوم کیسه صفرا حمایت شده است . با این حال، به نظر می رسد این ارتباط ضعیف است.

Porcelain gallbladder.

کارسینوم کیسه صفرا

کارسینوم کیسه صفرا پنجمین بدخیمی شایع دستگاه گوارش است و به طور اتفاقی در 1 تا 3 درصد از نمونه های کوله سیستکتومی یافت می شود .

اغلب در مراحل پایانی بیماری، به دلیل فقدان علائم اولیه یا خاص، تشخیص داده می شود.

LEFT: Gallbladder carcinoma. US shows marked generalized wall thickening (arrowheads), replacing the gallbladder lumen. Multiple gallbladder stones (arrow) indicate the probable location of the filled lumen.RIGHT: Contrast-enhanced CT depicts a thick-walled gallbladder (arrowhead), with local infiltration of the mass in the adjacent liver (arrow).

کارسینوم کیسه صفرا ظاهرهای تصویربرداری مختلفی دارد، از ضایعه پلیپوید داخل مجرای تا توده نفوذی که جایگزین کیسه صفرا می شود، و همچنین ممکن است به صورت ضخیم شدن دیواری منتشر ظاهر شود.

 

یافته‌های مرتبط مانند تهاجم به ساختارهای مجاور، اتساع ثانویه مجرای صفراوی و متاستازهای کبدی یا گرهی ممکن است به تمایز یک کارسینوم از کوله سیستیت حاد یا زانتوگرانولوماتوز کمک کند.

در غیاب این یافته های مرتبط، ممکن است افتراق یک کارسینوم از کوله سیستیت زانتوگرانولوماتوز امکان پذیر نباشد.

آدنومیوماتوز

آدنومیوماتوز کیسه صفرا با تکثیر اپیتلیال، هیپرتروفی عضلانی و دیورتیکول‌های داخل دیواره (سینوس‌های روکیتانسکی-آشوف) مشخص می‌شود که ممکن است به صورت قطعه‌ای یا انتشاری کیسه صفرا را درگیر کند.

این یک بیماری خوش خیم است که نیاز به درمان خاصی ندارد و به عنوان یک یافته اتفاقی در 9 درصد از نمونه های کوله سیستکتومی رخ می دهد.

 Adenomyomatosis in a 39-year-old woman.  US  shows mural thickening with calcifications with the characteristic 'comet-tail' reverberation artifact (arrow)  due to small cholesterol crystals within Rokitansky-Aschoff sinuses.

یافته‌های سونوگرافی از کریستال‌های کلسترول، که به‌عنوان آرتیفکت‌های طنین «دنبال دنباله‌دار» ، در دیواره ضخیم‌شده کیسه صفرا نشان داده شده‌اند، به شدت این تشخیص را پیشنهاد می‌کند.

هوا ممکن است آرتیفکت مشابهی ایجاد کند، با این حال، بیماران مبتلا به کوله سیستیت آمفیزماتوز در مقایسه با بیماران مبتلا به آدنومیوماتوز معمولاً بیمار هستند.

تصویربرداری MR ممکن است بتواند آدنومیوماتوز را از کارسینوم کیسه صفرا با به تصویر کشیدن سینوس های روکیتانسکی-آشوف متمایز کند.

درگیری ثانویه کیسه صفرا:

سیروز کبدی

بیماری های سیستمیک مانند اختلال عملکرد کبد، نارسایی قلبی یا نارسایی کلیه ممکن است منجر به ضخیم شدن منتشر کیسه صفرا شوند .

مکانیسم پاتوفیزیولوژیک دقیقی که منجر به ادم دیواره کیسه صفرا در این شرایط مختلف می شود نامشخص است، اما احتمالاً به دلیل افزایش فشار ورید پورتال، افزایش فشار ورید سیستمیک، کاهش فشار اسمزی داخل عروقی یا ترکیبی از این عوامل است.

56-year-old man with liver cirrhosisLEFT: US depicts wall thickening (arrow), surrounded by ascites. Note the irregular cirrhotic liver parenchyma. RIGHT: At contrast-enhanced CT the wall of the gallbladder (arrow) appears nearly normal, because subserosal oedema can not be well differentiated from surrounding ascites at CT.

هیپوپروتئینمی نیز به عنوان یک علت بیماری خارجی کیسه صفرا گزارش شده است، اما این موضوع مورد مناقشه قرار گرفته است .

سیروز کبدی، هپاتیت و نارسایی احتقانی قلب راست علل نسبتاً شایعی هستند. مورد سمت چپ بیمار مبتلا به سیروز کبدی است.

ضخیم شدن ثانویه دیواره کیسه صفرا احتمالاً به دلیل افزایش فشار ورید پورتال و کاهش فشار اسمزی داخل عروقی است.

هپاتیت

در سمت چپ یک مرد 75 ساله مبتلا به هپاتیت ناشی از مواد مخدر.

سونوگرافی طولی کیسه صفرا غیر متسع، ضخیم شدن دیواره منتشر را نشان میدهد -که ممکن است گیج کننده باشد.

Drug-induced hepatitis with diffuse gallbladder wall thickening

نارسایی احتقانی قلب راست

در سمت چپ مردی 74 ساله با نارسایی احتقانی قلب راست.

سونوگرافی ضخیم شدن دیواره منتشر کیسه صفرا بدون درد و وریدهای کبدی با کالیبر بزرگ و ورید اجوف تحتانی را به عنوان شواهدی از نارسایی قلب راست نشان می دهد.

Diffuse gallbladder wall thickening in congestive right heart failure

پانکراتیت

التهاب خارج کوله سیستیک ممکن است به طور ثانویه کیسه صفرا را درگیر کند و باعث ضخیم شدن دیواره شود، به دلیل گسترش مستقیم التهاب اولیه، یا کمتر به دلیل واکنش ایمونولوژیک .

 

از نظر تئوری، ممکن است ناشی از هرگونه التهابی باشد که به ناحیه کیسه صفرا گسترش می یابد، اما تنها تعداد کمی از آنها به طور منظم از جمله هپاتیت، پانکراتیت ، و پیلونفریت با آن مواجه می شوند.

Pancreatitis in a 56-year-old man Contrast-enhanced CT shows peripancreatic inflammatory changes (arrowheads), and thickening of the wall of the gallbladder (arrow) which is secondarily involved in the pancreatic inflammation.

 

همچنین ضخیم شدن دیواره کیسه صفرا در بیماران مبتلا به مونونوکلئوز عفونی و در بیماران مبتلا به ایدز به دلیل عفونت های فرصت طلب یا ارتشاح نئوپلاستیک ثانویه گزارش شده است.

نتیجه :

ضخیم شدن منتشر دیواره کیسه صفرا می تواند ناشی از طیف گسترده ای از شرایط پاتولوژیک، از جمله بیماری های جراحی و غیر جراحی باشد.

گاهی اوقات تشخیص تصویربرداری قطعی ممکن است غیرممکن باشد.

با این حال، در بیشتر موارد، علت را می توان با همبستگی یافته های تصویربرداری مرتبط با تظاهرات بالینی تعیین کرد.

موسسه تصویر برداری اسپادانا


چاپ   ایمیل

 تماس با ما  :

 

031-34441004-34447642

اصفهان، ملک شهر، خیابان مطهری،بعد از بانک صادرات و قبل از سه راه نقش جهان،

مجتمع پزشکی سینا - موسسه رادیولوژی وسونوگرافی اسپادانا

 

ایمیل :  info@espadanaradiology.ir